Mazda se propadla do ztráty navzdory mírnému nárůstu tržeb

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. února (ČTK) - Japonská automobilka Mazda Motor se ve třetím finančním čtvrtletí končícím v prosinci propadla do ztráty 2,67 miliardy jenů (přes 570 milionů Kč) po zisku 4,42 miliardy jenů před rokem. Oznámila to dnes firma. Výsledky byly ovlivněny silnou domácí měnou a neuspokojivým prodejem na domácím trhu. Celkové tržby společnosti nicméně meziročně stouply o půl procenta na 560,24 miliardy jenů.

Poptávku po automobilech v Japonsku zasáhl zářijový konec vládního programu šrotovného. Mazda nyní podniká opatření ke zvýšení ziskovosti, která zahrnují rozšiřování prodeje v Číně, Thajsku a na dalších rozvíjejících se trzích. Automobilka potvrdila, že v celém finančním roce, který skončí v březnu, očekává zisk šesti miliard jenů při tržbách 2,3 bilionu jenů.

Se silným kurzem domácí měny se potýkají také další japonští výrobci automobilů. Společnost Mitsubishi Motors tento týden ohlásila propad čtvrtletního zisku o 75 procent navzdory téměř pětinovém nárůstu celkových tržeb. Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor zveřejní čtvrtletní výsledky hospodaření v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK