Agentura Fitch zhoršila kvůli nepokojům úvěrový rating Egypta

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Ratingová agentura Fitch Ratings snížila úvěrový rating Egypta o jeden stupeň na BB z předchozí úrovně BB+. Důvodem jsou současné nepokoje v zemi a jejich dopady na ekonomiku a veřejné finance. Podobný krok již v tomto týdnu učinily také agentury Moody's a Standard & Poor's.

"Snížení ratingu odráží výrazné zesílení nepokojů na začátku toho, co zřejmě bude vrtkavým přechodem k nové vládě, a rostoucí negativní důsledky pro ekonomiku a veřejné finance," uvedl analytik Richard Fox, který má v agentuře Fitch na starosti Blízký východ a Afriku.

Výhled ratingu je negativní, což znamená, že agentura by mohla sáhnout k jeho dalšímu snížení. "Odráží to přetrvávající velký rozdíl mezi požadavky protestujících a postojem vlády ohledně politických reforem, kvůli kterému by se politická a ekonomická situace mohla před dosažením řešení ještě zhoršit," upozornil Fox.

Hluboké znepokojení nad situací v Egyptě dnes vyjádřila Evropská unie. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval ke zdrženlivosti. K rychlému zahájení změn v zemi opět vyzvaly Německo, Británie, Francie, Itálie a Španělsko.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK