Předsedou dozorčí rady Lesů ČR se stal ekonom Miroslav Zámečník

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Hradec Králové 3. února (ČTK) - Novým předsedou dozorčí rady státního podniku Lesy ČR (LČR) se stal ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník (48). Na vedoucí pozici nahradí v listopadu odvolaného místopředsedu ODS Pavla Blažka. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

"Lesy ČR za sebou mají z hlediska hospodářského výsledku nejúspěšnější rok ve své historii a já věřím, že nás další úspěšné roky čekají. Mým jednoznačným cílem je zasadit se o maximálně efektivní chod a ekonomicky přínosné hospodaření Lesů ČR," uvedl Zámečník.

Dozorčí rada LČR byla na dnešním zasedání doplněna o dva nové členy - Roberta Knoblocha a Jiřího Lišku. Rada byla bez předsedy od loňského listopadu. Premiér Petr Nečas (ODS) tehdy nechal Blažka z rady odvolat. Nečas krok zdůvodnil tím, že Blažek ztratil jeho důvěru.

Zámečník je nestraník, je členem poradního ekonomického sboru vlády NERV a v dozorčí radě LČR působí jako člen od loňského září. V roce 2009 byl členem a později předsedou dozorčí rady Českých aerolinií.

Mluvčí zároveň uvedl, že ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) rozhodl, že audity, které v minulosti prověřovaly hospodaření podniku LČR, dostane právě dozorčí rada k seznámení. Rada nahlédne do výsledků velkého auditu kanceláře Jansta, Kostka a spol., který zkoumal veřejné zakázky, a dalšího zásadního auditu, který prověřoval hospodaření a obchodní vztahy Lesů ČR s Hradeckou lesní a dřevařskou společností. "Závěry, ke kterým dozorčí rada dospěje, zveřejní v plném rozsahu na svém příštím zasedání koncem února," uvedl Zámečník.

Státní podnik Lesy ČR měl za loňský rok rekordní zisk před zdaněním, auditem a opravnými položkami 3,07 miliardy korun. Podle generálního ředitele Svatopluka Sýkory letos podnik očekává zisk minimálně stejný jako loni. Předloni činil hrubý zisk 784 milionů korun.

Společnost obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku, což představuje zhruba polovinu lesů v Česku. Pečuje také o téměř 20.000 kilometrů vodních toků. Podnik ročně vytěží v průměru sedm až osm milionů metrů krychlových dřeva, což je zhruba polovina celkové těžby dřeva na území ČR.

fsl jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK