Zisk vydavatele karet MasterCard ve čtvrtletí stoupl o 41 procent

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. února (ČTK) - Vydavateli platebních karet MasterCard Inc. stoupl ve čtvrtém čtvrtletí zisk o 41 procent na 415 milionů USD (asi 7,3 miliardy Kč). K růstu přispěly vyšší útraty spotřebitelů prostřednictvím debetních a kreditních karet v USA i zahraničí. MasterCard, který je za firmou Visa druhým největším vydavatelem platebních karet na světě, to uvedl v dnešním prohlášení.

Tržby se za tři měsíce do konce prosince zvýšily o 11 procent na 1,44 miliardy USD. Počet transakcí prostřednictvím karet stoupl o 6,3 procenta na 6,2 miliardy. Celkový objem nákupů vzrostl o 11 procent na 567 miliard USD.

Ve Spojených státech užití kreditních karet stouplo o tři procenta. U debetních karet se objem nákupů zvýšil o téměř čtyři procenta. Mnohem vyšší růst pak firma zaznamenala v zahraničí, odkud pochází více než polovina příjmů MasterCardu. Objem nákupů zaplacených prostřednictvím kreditních karet v zahraničí stoupl o 13 procent a prostřednictvím debetních o 32 procent. Největší růst zaznamenala Latinská Amerika, za ní oblast Asie, Tichomoří, Blízkého východu a Afriky.

Za celý loňský rok se zisk firmy zvýšil na 1,85 miliardy USD z 1,46 miliardy USD v roce 2009, napsala agentura AP.

Zisk konkurenční společnosti Visa za tři měsíce do konce prosince stoupl o 16 procent na 884 milionů USD. Tržby se zvýšily o 14 procent na 2,24 miliardy USD a celkový objem transakcí o 15 procent na 13 miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK