ISM: Sektor služeb v USA rostl nejrychleji za pět let

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. února (ČTK) - Sektor služeb ve Spojených státech rostl v lednu nejrychleji za pět let. Institut pro řízení dodávek (ISM) dnes uvedl, že jeho index aktivity ve službách stoupl na 59,4 bodu z prosincových 57,1 bodu. Zpráva rovněž naznačila, že sektor by mohl najímat nové pracovní síly.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters počítali s mírným snížením indexu na 57 bodů. Pokud je indikátor nad 50 body, signalizuje růst sektoru, pod touto hranicí měří jeho útlum. Sektor se drží v růstové hladině nad 50 body již 14 měsíců.

Hodnota dílčího indexu zaměstnanosti se v lednu zvýšila na 54,5 bodu, což byla nejvyšší hodnota od května 2006. Index nových zakázek, který naznačuje budoucí vývoj, stoupl na 64,9 bodu z prosincových 61,4 bodu, napsaly agentury AP a Reuters.

Údaje o vývoji v sektoru služeb patří mezi pozorně sledované, protože služby jsou ve vyspělých zemích největším sektorem ekonomiky. Na celkové zaměstnanosti ve Spojených státech bez zemědělského sektoru se služby podílejí téměř 90 procenty. Do sektoru služeb patří například zdravotnictví, banky, hotely, doprava nebo restaurace. Služby jsou však vysoce závislé na výdajích spotřebitelů, které tvoří téměř 70 procent celkové ekonomické aktivity země.

Index v listopadu 2008 klesl až na 37,2 bodu. Celý rok 2009, vyjma dvou měsíců, sektor klesal, od počátku loňského roku však expanduje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK