ČOV navrhne svolání valné hromady Sazky nejpozději v pondělí

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Český olympijský výbor (ČOV) podá s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR (SSS) návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky nejpozději v pondělí 7. února. ČTK to dnes řekl místopředseda ČOV pro ekonomiku Jiří Kejval. Požadovat budou změnu stanov, zvýšení základního kapitálu a výběr strategického partnera.

Pro vyvolání valné hromady jsou potřeba minimálně tři procenta akcionářů. ČOV drží v Sazce dvě procenta, SSS 3,56 procenta a Orel 0,88 procenta. Sazka musí poté valnou hromadu svolat do třiceti dnů.

Ke vstupu případného investora do Sazky, kterých se v posledních týdnech objevilo několik, je podle ČOV potřeba změnit stanovy Sazky. Ty nyní určují, že akcionářem Sazky mohou být jen sportovní svazy. Problémem při případné změně stanov je zadlužení Sazky a dluhopisová dokumentace. "Je otázkou, zda valná hromada bude dostačovat ke změně stanov, nebo by změnu struktury museli schválit i věřitelé," upozornil již dříve předseda ČOV Milan Jirásek.

Výkonný výbor ČOV mluvil o nutnosti svolat mimořádnou valnou hromadu Sazky již 19. ledna, kdy doporučil jednat se všemi možnými finančními partnery, kteří nechtějí zachovat současné vedení Sazky.

Městský soud v Praze dostal od podnikatele Radovana Vítka návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že není v insolvenční situaci.

Ve středu Vítek uvedl, že jeho jednání se Sazkou zkrachovala a že trvá na návrhu insolvenčního řízení. Z neúspěchu jednání obvinil šéfa Sazky Aleše Hušáka. Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund na to reagoval sdělením, že jednání se všemi partnery nadále pokračují. Další informace odmítl uvést s tím, že budou zveřejněny až po ukončení jednání.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK