Pražská burza dnes oslabila o procento, nejvíc z regionu

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Pražská burza dnes v souladu s většinou evropských trhů oslabila, v rámci středoevropského regionu nejvýrazněji. Závěrečný hlavní index PX klesl o 1,02 procenta na 1233,4 bodu. Nejvíce spadly akcie mediální společnosti CME, dařilo se akciím sítě autobazarů AAA Auto, vyplývá z výsledků burzy.

Pražská burza v rámci předposlední obchodní seance týdne zůstala podle Jana Korba z Patria Direct pod vlivem vývoje v zámoří, ztrácela tak většina předních titulů. Pokles pražského indexu PX byl hlubší než u dalších středoevropských burz, akcie v Maďarsku a Rakousku oslabily o půl procenta a v Polsku dokonce posílily o 0,3 procenta.

Nejvýrazněji v Praze oslabily akcie CME, a to o 4,26 procenta na 316,90 koruny. Korb upozornil, že analytici Goldman Sachs snížili akciím CME cílovou cenu na 21,6 USD (asi 377 korun) z dosavadních 23,9 USD. Dodal, že výprodeje, které CME v průběhu dne přechodně sesunuly až na úroveň 315 korun, nezvrátila ani informace o navyšování podílu jednoho z menších akcionářů skupiny na konci loňského roku.

Prodejní nálada se dnes týkala zejména akcií elektrárenské firmy ČEZ, těžařské NWR a Erste Group Bank. Erste přišla o 1,31 procenta na 890,20 koruny, ČEZ klesl o 0,85 procenta na 818 korun a NWR uzavíralo slabší o 2,01 procenta na 288 korunách.

Nejvíce dnes rostly akcie AAA Auto, uzavíraly silnější o 1,81 procenta na 25,30 koruny. Podle Josefa Němého z Komerční banky titul posílil díky pozitivní zprávě, že počet prodaných vozů v jeho síti autobazarů v lednu meziročně vzrostl o více než polovinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK