OTE: EK by měla zvážit záměr obnovit část obchodů s povolenkami

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Evropská komise by měla zvážit dnes oznámený záměr obnovit v pátek obchodování s emisními povolenkami ve Velké Británii a Německu. Komisi k tomu vyzval provozovatel českého registru, společnost OTE. Opatření k zajištění zcizených povolenek totiž ještě nejsou u konce a vyšetřování tak může být zmařeno, uvedl provozovatel registru na svém webu.

"Právě v těchto rejstřících (v Británii a Německu) se nachází účty, na nichž jsou registrovány některé z povolenek pocházející z trestné činnosti spáchané v ČR a právní kroky k jejich zajištění nejsou ještě dokončeny," uvedla společnost OTE.

Ředitel OTE Jiří Šťastný v reakci na rozhodnutí EK řekl, že otevření britského a německého registru může zmařit dosavadní vyšetřování. "Nemám zprávu o tom, že by britská či německá justice povolenky na tamních účtech zajistila. Pokud se tedy rejstříky skutečně otevřou, ukradené povolenky budou putovat dál. Dosavadní vyšetřování policie i naše tak bude zmařeno," řekl ČTK Šťastný.

Registry s emisními povolenkami se mají kromě Německa a Velké Británie otevřít ve Francii, Nizozemsku a na Slovensku. Podle dnešního prohlášení EK tyto země předložily dostatečné záruky, že jejich registry splňují minimální bezpečnostní požadavky. EK v příštích dnech očekává zprávy i od dalších zemí a po jejich zhodnocení 24 hodin před otevřením registru o tom bude informovat.

Český provozovatel OTE ale uvedl, že zprovoznění jednotlivých rejstříků ale není jen záležitostí jejich bezpečnosti. Je prý také "otázkou zdraví či nezdraví celého mechanismu a také důvěry v tento mechanismus vložené".

V Německu se našla zhruba polovina z povolenek ukradených z českého registru, dalších 500.000 povolenek identifikovali vyšetřovatelé v britském registru. Celkem zmizelo v lednu ze šesti účtů obchodníků s povolenkami v registru OTE 1,306 milionu povolenek. Podle ředitele OTE Šťastného se bez zajištění ukradených povolenek a znovuotevření trhu výrazně zkomplikuje záměr policie vrátit ukradené emisní kredity na účty jejich původních majitelů.

Obchodování s emisními povolenkami bylo kromě omezeného množství operací v Evropě pozastaveno v reakci na hackerské útoky na registry v Česku a dalších zemích. Podle Šťastného zatím není znám termín, kdy by se mohl český registr znovu otevřít. Pravděpodobně je to otázka několika týdnů.

Nejvíc, 700.000 povolenek, postrádá ČEZ, dalších 475.000 chybí soukromé společnosti Blackstone Global Ventures. Okradeny byly ještě tři další podniky, ty ale zatím nezveřejnily své jméno. Podle Lidových novin mají krádeže na svědomí hackeři z Rumunska, Šťastný tuto informaci nepotvrdil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK