Americké akcie mírně oslabily kvůli nepokojům v Egyptě

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne mírně oslabily. Obavy ohledně rostoucích nepokojů v Egyptě totiž převážily nad překvapivě příznivými údaji o vývoji ekonomiky Spojených států.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index snížil o 0,1 procenta na 12.034 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl rovněž o 0,1 procenta na 1302 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite zůstal bez větších změn na 2750 bodech.

Krize v Egyptě trvá již déle než týden a protivládní protesty za tu dobu přerostly v masové nepokoje. "Lidé si mysleli, že to bude možné vyřešit pokojně a rychle, ale zdá se, že to není ten případ. To je z hlediska akcií znepokojivé, protože tato země je důležitá, a to zejména pro ceny ropy," uvedl analytik Nicholas Colas ze společnosti The Convergex Group.

Náladu na akciovém trhu nicméně podpořily ekonomické zprávy z USA. Institut pro řízení dodávek (ISM) dnes uvedl, že americký sektor služeb v lednu rostl nejrychlejším tempem za pět let. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA se podle vládních údajů minulý týden snížil o 42.000 na 415.000 osob. To naznačuje, že situace na americkém trhu práce se nadále postupně zlepšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK