Euro po projevu šéfa Evropské centrální banky oslabuje

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích klesá. Reaguje tak na projev prezidenta Evropské centrální banky Jean-Clauda Tricheta a jeho zmínky o inflaci v eurozóně. Dolar podpořily rovněž příznivé statistické údaje ze Spojených států.

V 18:20 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 1,14 procenta na 1,3651 USD a k jenu kleslo o 1,29 procenta na 111,17 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,13 procenta na 81,43 JPY.

Trichet dnes uvedl, že v delším výhled nepředstavuje růst spotřebitelských cen pro eurozónu vážnější problém. Investoři naopak očekávali, že zesílí své varování před inflací, což by naznačilo, že ECB je blíže ke zvyšování úrokových sazeb než další přední světové centrální banky. Vyšší úrokové sazby většinou pomáhají k růstu měny dané země.

Euro díky očekávání, že ECB zvýší úroky dříve než centrální banka USA (Fed), od počátku letošního roku posiluje vůči dolaru. ECB podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta, kde je již 21 měsíců.

Dolar podpořily také dnešní statistické údaje. Sektor služeb rostl v lednu nejrychleji za pět let. Zvýšily se rovněž zakázky pro americké továrny za prosinec a tržby maloobchodů stouply v lednu rychleji, než se čekalo. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti pak v minulém týdnu klesl výrazněji, než se čekalo, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK