IEA má obavy, že drahá ropa zbrzdí hospodářský růst

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. února (ČTK) - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) se obává, že drahá ropa začne mít nepříznivé dopady na hospodářský růst. Před výborem amerického Senátu pro energetiku a přírodní zdroje to dnes řekl náměstek ředitele agentury Richard Jones. Poukázal tak na vytrvalý růst cen a na fakt, že severomořská ropa Brent se tento týden vyšplhala nad 100 dolarů za barel.

Jones řekl, že za růstem ceny je z části vysoká poptávka, a to hlavně z mladých tržních ekonomik, které zažívají silný hospodářský růst a už zcela smazaly dopady krize. V poslední době ropa zdražuje také v reakci na růst napětí na Blízkém východě, který je klíčovým regionem pro těžbu ropy. Jones odmítl, že za vytrvalým růstem cen stojí spekulanti.

"Nedávno zveřejněná data o vývoji nabídky a poptávky za čtvrté čtvrtletí roku 2010 ukazují, že se tento vztah zužuje. Může za to vyšší poptávka, než jaká se očekávala, a současné čerpání komerčních zásob ropy," řekl Jones. Poptávku zvyšuje i počasí, které se vymyká sezonnímu vývoji, a také vyšší růst globální ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK