Poslanci by dnes měli rozhodnout o zdražení cigaret

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Poslance dnes čeká mimo jiné závěrečné schvalování novely zákona o spotřební dani, která má od příštího roku zdražit tabákové výrobky. Měli by schvalovat také novelu, která umožní České obchodní inspekci zveřejňovat prodejce nekvalitních pohonných hmot.

Podle záměru vlády by měla vzrůst sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram. Druhé zvýšení spotřební daně plánuje vláda na 1. leden 2014. Daň by se měla pokaždé zvýšit tak, aby krabička cigaret nepodražila o víc než tři koruny. V takovém případě se prý nevyplatí nakoupit levnější cigarety do zásoby.

Ve zrychleném režimu by dnes měli poslanci projednat a schválit novelu zákona o pohonných hmotách. České obchodní inspekci přibude povinnost zveřejňovat na internetu veškerá pravomocná rozhodnutí týkající se prodejců, u nichž zjistila, že prodávají nevyhovující pohonné hmoty.

Novela také zavádí nová opatření proti daňovým únikům a zavádí například registr distributorů pohonných hmot. Prodejci na čerpacích stanicích budou muset každodenně evidovat stav počítadel na každém prodejním stojanu. Tyto údaje budou muset mít po ruce tak, aby je mohli kdykoli bezodkladně ukázat případné kontrole.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK