Japonské akcie se vrátily k růstu, euro dál klesá

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. února (ČTK) - Japonské akcie se dnes vrátily k růstu a jejich hlavní index vystoupil na zhruba dvoutýdenní maximum. K celkovému zlepšení nálady pomohla megafúze v ocelářském průmyslu, která byla ohlášena ve čtvrtek, a trhy na ni mohly tudíž reagovat až dnes. Na devizových trzích v poklesu pokračuje euro.

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 112,16 bodu a den uzavřel vyšší o 1,08 procenta na hodnotě 10.543,52 bodu. Dostal se tak nejvýše od 19. ledna a je blízko letošního průběžného maxima, které je těsně nad 10.620 body a je z 13. ledna. Širší index Topix přidal 0,8 procenta na 935,36 bodu.

Japonské ocelárny Nippon Steel a Sumitomo Metal Industries ve čtvrtek oznámily plán fúze, který předpokládá, že firmy se spojí v říjnu příštího roku. Vznikne tak druhý největší výrobce oceli na světě, prvenství si však udrží majitel ostravských hutí, společnost ArcelorMittal.

Oznámená fúze dává podle analytiků naději, že ostatní firmy budou tohoto příkladu následovat a zahájí alespoň restrukturalizaci. Znamenalo by to, že hlavní index by mohl pokračovat v růstu, zatímco dosud se spíše čekalo, že je zralý ke korekci.

Na devizových trzích pokračovalo v poklesu euro, které tak reaguje na čtvrteční komentář prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta. Ten sice zopakoval, že krátkodobě hrozí růst inflace, nicméně ve střednědobém výhledu inflaci za problém nepovažuje. Trhy ale očekávaly, že Trichet označí inflaci za větší hrozbu, což by zvýšilo pravděpodobnost, že se ECB začne připravovat na zvýšení úrokových sazeb.

Euro vůči dolaru oslabilo o 1,2 procenta na 1,3633 USD, a výrazně už se tak vzdálilo tříměsíčnímu maximu 1,3862 USD, kde bylo ve středu. Analytici přitom očekávají další pokles kurzu jednotné evropské měny. K japonskému jenu euro oslabilo také o 1,2 procenta a dostalo se na 111,22 JPY, dolar k jenu zůstal beze změn na 81,58 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK