Ruští miliardáři prý jednají o prodeji podílu v TNK-BP

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 4. února (zpravodaj ČTK) - Ruští spolumajitelé TNK-BP, společného podniku s britským koncernem British Petroleum, jednají o prodeji svého podílu novému partneru britského koncernu v Rusku, státní firmě Rosněfť, anebo státu. Uvedl to dnes list Vedomosti s odvoláním na čtyři nejmenované zdroje blízké firmám a ruské vládě. Vyjednávání prý pokročila, ale dosud k dohodě nedospěla. Rosněfť ale vzápětí informaci popřela.

"Nejednáme o koupi podílu či o získání celé společnosti TNK-BP. Samozřejmě nikoliv. A ani jsme nejednali," řekl šéf koncernu Eduard Chudajnatov agentuře Interfax.

TNK-BP byla donedávna hlavním projektem BP v Rusku. Britský koncern má v podniku poloviční podíl, druhá polovina patří čtyřem ruským oligarchům sdruženým v konsorciu AAR.

Právě AAR u londýnského soudu zablokovala dohodu mezi BP a Rosněftí z minulého měsíce o vzájemné výměně akcií a společných projektech v Arktidě, která rozlobila oligarchy z AAR. Ruský tisk však od počátku spekuloval, že za tímto tahem může být i snaha zhodnotit podíl v TNK-BP.

Vedomosti tvrdí, že se nyní posuzují dvě varianty transakce; buď výměna podílu AAR v TNK-BP za akcie Rosněfti s doplatkem, anebo odkoupení podílu ruských miliardářů státní firmou. Problém je však v tom, že AAR by chtěl k tržní ceně svého podílu získat příplatek navíc, zatímco Rosněfť naopak žádá slevu.

Ruští akcionáři odhadují celkovou hodnotu TNK-BP na 60 miliard dolarů, podle cen akcií na burze jde o necelých 45 miliard. Tuto cenu však experti považují za podhodnocenou a hovoří spíše o 50 až 60 miliardách za celou společnost, vzhledem k velikosti podílu, který je ve hře.

O stejnou transakci s AAR a vytvoření globální aliance s BP se před pár lety pokoušel i plynárenský koncern Gazprom, ale transakci podle serveru WikiLeaks prý zablokoval vicepremiér a šéf správní rady Rosněfti Igor Sečin. Ten na expanzi Gazpromu v ropném sektoru hleděl jako na ohrožení pozice Rosněfti jako ruského ropného šampiona. BP nicméně na ideu globální aliance s ruským partnerem nezapomněla a nyní se jí pokouší uskutečnit s koncernem Rosněfť.

Firmy BP a Rosněfť se minulý měsíc dohodly na strategické spolupráci a vzájemné výměně části akcií. Oba podniky mají v úmyslu společně hledat ropu a zemní plyn v oblastech ruské Arktidy, které byly dosud výhradní doménou ruských těžařů. BP podle dohody předá Rosněfti pět procent svých akcií a na oplátku dostane 9,5 procenta akcií ruského podniku. Spolupráce v průzkumu se má týkat rozlehlých oblastí Karského moře, kam dosud zahraniční firmy neměly přístup a které mohou obsahovat miliardy barelů ropy a miliardy krychlových metrů plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK