Výrobce nákladních vozů Volvo se ve čtvrtletí vrátil k zisku

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 4. února (ČTK) - Švédský výrobce nákladních vozů Volvo ve čtvrtém čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 3,2 miliardy švédských korun (8,7 miliardy Kč) po ztrátě téměř dvou miliard SEK před rokem. Za návratem k zisku stál zejména výrazný nárůst prodeje. Oznámila to dnes firma. Zlepšila rovněž odhad letošního růstu poptávky na trzích s nákladními automobily v Severní Americe a Evropě.

Tržby společnosti, která je druhým největším výrobcem nákladních automobilů na světě po německém konkurentovi Daimler, ve čtvrtletí meziročně stouply téměř o čtvrtinu na 73,4 miliardy SEK. Zakázky se zvýšily dokonce o téměř dvě třetiny.

Provozní zisk činil 5,52 miliardy SEK po ztrátě 2,23 miliardy před rokem. Zaostal však za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 5,99 miliardy SEK.

Volvo zaměstnává zhruba 90.000 lidí a kromě nákladních automobilů vyrábí také autobusy, motory a stavební zařízení. Divizi osobních vozů Volvo Car prodala automobilka v roce 1999 americké společnosti Ford Motor. Ta se loni dohodla na jejím prodeji čínské firmě Geely, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK