Nečas: Jeden kandidát EU bude mít větší šanci na šéfa IEA

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. února (zpravodaj ČTK) - Jednotný kandidát Evropské unie na křeslo šéfa Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude mít větší šanci v boji o tento post. Vyplývá to z dnešního vyjádření premiéra Petra Nečase v Bruselu. Nečas to uvedl v souvislosti se stažením kandidatury expremiéra Mirka Topolánka.

Podle Nečase stažení kandidatury navrhl sám Topolánek. "My jsme se spolu sešli. Po celou dobu jsme byli v kontaktu. Vyhodnotili jsme to, že v situaci, kdy se nepodařilo dosáhnout jednotného kandidáta Evropské unie, tak samozřejmě ta pravděpodobnost úspěchu velmi klesá," řekl Nečas.

Kromě Topolánka se o post uchází bývalá nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hovenová, kterou podporovalo více států EU než Topolánka. Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka. Ten minule zvítězil do značné míry právě kvůli tomu, že unie se nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi.

IEA byla založena v 70. letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK