Sky News: Ruský oligarcha Mamut zvažuje reorganizaci britské HMV

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. února (ČTK) - Ruský oligarcha Alexandr Mamut údajně zvažuje reorganizaci britského maloobchodního řetězce HMV, který se potýká s problémy. Britská televize Sky News uvedla, že v úvahu připadá reorganizace podniku, včetně jeho rozdělení. Akcie firmy dnes na burze v Londýně na zprávu reagovaly růstem asi o 17 procent.

Mamut v HMV drží kolem 6,1 procenta akcií. Podle redaktora Sky News Marka Kleinmana už se Mamut obrátil na švýcarskou banku Credit Suisse, aby navrhla řešení, jak firmu ozdravit. HMV na začátku letošního roku varovala před zhoršením hospodaření a upozornila, že možná nebude mít na zaplacení splátky dluhu.

HMV se zabývá prodejem knih a hudby, k informacím televize Sky News se ale nevyjádřila a komentář ke zprávě neposkytl ani Mamut. Za zhoršením výhledu hospodaření je zřejmě horší předvánoční sezona, kdy firma prodala méně zboží, než předpokládala. V letošním roce má firma v plánu zavřít asi 60 obchodů, které provozuje v Británii.

Během dopoledne akcie zpevnily o více než 18 procent a dostaly se na 27 pencí. Později růst zmírnily na zhruba 11 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK