Slovenský antimonopolní úřad schválil Pentě převzetí Dexia banky

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. února (ČTK) - Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) odsouhlasil finanční skupině Penta ovládnutí místní pobočky belgicko-francouzské bankovní skupiny Dexia. PMÚ to dnes sdělil v tiskové zprávě. Prodej akcií Dexia banky Slovensko, jež se v zemi řadí k středně velkým bankovním domům, byl součástí restrukturalizačního plánu Dexie.

"Úřad dospěl k závěru, že předmětnou koncentrací nedochází k vytvoření a ani k posilnění dominantního postavení podnikatele Penta, kterého důsledkem by byly významné překážky efektivní hospodářské soutěže na relevantním trhu," uvedl PMÚ. Penta na Slovensku už v minulosti ovládla menší finanční ústav Privatbanka, jež se zaměřuje na privátní bankovnictví.

Penta podniká vedle Slovenska v několika dalších zemí včetně Česka. Investuje například do energetiky, zdravotnictví, strojírenství, maloobchodu, telekomunikací či finančních služeb. Vlastní mimo jiné sázkové kanceláře Fortuna nebo firmu Aero Vodochody.

Finanční skupina koupila kontrolní balík akcií slovenské Dexie loni. Podíly v peněžním ústavu, jež rozběhl činnost v roce 1993 pod názvem Prvá komunálna banka a na Slovensku má pět desítek poboček, drží také města a obce. Banku zatěžuje spor s firmou Ritro Finance, která ji zažalovala o 138 milionů eur za ušlý zisk. Peněžní ústav nedávno informoval, že bratislavský krajský soud mu dal za pravdu, když původní verdikt nižšího soudu o povinnosti zaplatit odškodné zrušil a případ vrátil okresnímu soudu na nové řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK