Firmy Prysmian a Draka vytvoří světovou jedničku v kabelech

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán/Amsterodam 4. února (ČTK) - Italská firma Prysmian získala požadovaný podíl akcií k převzetí nizozemského výrobce kabelů Draka Holdings. Spojením obou firem vzniká největší světový dodavatel telekomunikačních a elektrických kabelů a společnost bude mít výrobní závod i v České republice.

Firma dnes oznámila, že si zajistila od akcionářů nizozemské společnosti 90,4 procenta jejich akcií a překročila požadované minimum 85 procent. Pokud by Italové získali 95 procent akcií, mohli by odkoupit akcie od zbytku akcionářů.

Nabídka Prysmianu v hotovosti a akciích oceňovala celou firmu na 900 milionů eur (21,6 miliardy Kč) a zvítězila nad konkurenčními nabídkami čínské společnosti Xinmao a francouzské Nexans. Francouzi svou nabídkou akcionáře nepřesvědčili a Číňané svůj návrh v hodnotě jedné miliardy eur stáhli počátkem ledna. Prysmian měl výhodu, protože si pro svou nabídku již dříve zajistili podporu vedení nizozemské firmy.

Převzetím Draky sesadí Prysmian z první příčky mezi světovými výrobci kabelů skupinu Nexans. Francouzi však mohou na transakci rovněž vydělat, protože fúzí se zmírní tlaky na snižování cen.

Draka je třetím největším výrobcem kabelů v Evropě a působí na čtyřech kontinentech. V České republice má výrobní závod ve Velkém Meziříčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK