Škody následkem vandalismu 11krát převyšují škody z výtluků

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Škody následkem vandalismu a letitému nešvaru českých motoristů nabourat jiné zaparkované vozidlo a z místa nehody ujet až 11krát převyšují škody, které z havarijního pojištění hlásí řidiči v důsledku výtluků na silnicích. Vyplývá to z analýzy statistiky pojistných událostí motorových vozidel pojišťovny Generali.

Likvidátoři Generali řešili v loňském roce 4680 škod, které na zaparkovaných vozidlech způsobili vandalové či řidiči, kteří z místa nehody ujeli, aniž by na sebe zanechali kontakt. Náklady na opravu těchto škod se blížily 83 milionům korun. V porovnání s rokem 2009 vzrostly o 14 procent.

Největší počet škod na zaparkovaných vozidlech evidují likvidátoři Generali v Praze. Za loňský rok šlo o téměř 1200 škod za 20 milionů korun. Jednou z příčin může být vysoká koncentrace automobilů. Svou roli jistě sehrává i anonymita, kterou lidem hlavní město poskytuje. Druhou příčku nelichotivého žebříčku zaujímá se 480 škodami za šest milionů korun severní Morava. Se stejnou výší škod, ale jejich nižší frekvencí, následují střední Čechy. Klienti Generali jich zde nahlásili na 330. Naopak nejbezpečnějším regionem jsou z pohledu škod na zaparkovaných vozidlech východní Čechy, kde bylo loni nahlášeno na 180 případů za celkem dva miliony korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK