Crédit Agricole: Nepokoje stojí Egypt 5,5 miliardy Kč denně

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 4. února (ČTK) - Přední francouzská banka Crédit Agricole dnes snížila předpověď ekonomického růstu Egypta pro letošní rok na 3,7 procenta z dosavadního výhledu 5,3 procenta. Nepokoje a politická krize stojí zemi každý den nejméně 310 milionů dolarů, tedy 5,5 miliardy korun, uvedla banka podle agentury AP.

Egypt od počátku minulého týdne zachvacují masové nepokoje a protivládní demonstrace, které tento týden přerostly ve srážky mezi odpůrci a zastánci prezidenta Husního Mubaraka. Ten slíbil, že se už nezúčastní zářijových voleb, demokraté však požadují jeho okamžitý odchod.

Banky a burzy v Egyptě jsou celý tento týden uzavřeny a otevřít by se podle předběžných záměrů měly v pondělí. Zavřena je i řada podniků. Kvůli nepokojům a násilí se téměř zastavil turistický ruch a ze země odletěly desítky tisíc turistů. Turistika je jedním z hlavních zdrojů deviz země a na celkovém hrubém domácí produktu má podíl 11 procent.

Nový egyptský ministr financí Sámir Radván dnes agentuře Reuters sdělil, že protesty způsobily zemi obrovské ekonomické ztráty. Ujistil ale, že vláda dodrží všechny své finanční závazky. Vláda také založila fond v objemu 850 milionů dolarů, který bude nahrazovat lidem ztráty na majetku v důsledku nepokojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK