Ropa po zprávě o zaměstnanosti v USA zpevnila, sleduje se Egypt

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. února (ČTK) - Světové ceny ropy po odpolední zprávě o smíšeném vývoji amerického trhu práce mírně rostly a severomořská ropa Brent se pohybovala kolem 102 dolarů za barel. Ropný trh je nadále pod vlivem politické krize v Egyptě, která vyvolává obavy z šíření nestability do ropných zemí Blízkého východu.

Cena Brentu odpoledne posílila o zhruba čtvrt dolaru na rovných 102 dolarů za barel. Ve čtvrtek Brent dočasně vystoupil až na 103,37 dolaru, nevýše od konce září 2008. Americká lehká ropa WTI získala asi 80 centů a byla kolem 91,30 USD.

Odpolední statistické údaje ukázaly, že počet pracovních míst se v americké ekonomice v lednu zvýšil mnohem méně, než se čekalo, avšak míra nezaměstnanosti klesla z prosincových 9,4 procenta na rovných devět procent, nejníže od dubna 2009. Trhy vzhledem ke špatnému počasí pochopily rozpornou zprávu celkově spíše jako signál příznivého vývoje ekonomiky a vedle cen ropy a dalších komodit posílil i kurz dolaru.

Ropný trh se však nadále zaměřuje hlavně na Egypt, kde krize trvá už 11. den a podle analytiků se už v nejbližší době čeká rozuzlení. "Každý sleduje, co se děje v Egyptě, zdá se, že to bude klíčový den," řekl agentuře Reuters analytik Christophe Barret z Crédit Agricole CIB.

"Je tu hrozný strach, že tyto nepokoje se rozšíří do nějaké velké ropné země jako Saúdské Arábie," vysvětlil Barret vliv egyptských událostí na cenu ropy. Oblast Blízkého východu a severní Afriky se na světové produkci ropy podílí z více než jedné třetiny.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:22 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 102,00 101,76 New York - Nymex WTI březen 91,33 90,54

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK