Pražská burza v závěru týdne rostla, nahoru ji táhly banky a ČEZ

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Pražský akciový trh v závěru týdne rostl, hlavní index PX při nadprůměrných objemech obchodů přidal 1,73 procenta na 1254,7 bodu. Dařilo se všem emisím, růst indexu podpořily především bankovní tituly a cenné papíry energetické společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy. V černých číslech se obchodovaly také trhy ve středoevropském regionu.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance byli od ranního otevření trhu v centru nákupních objednávek bankovní zástupci. Akcie Komerční banky zpevnily o téměř tři procenta na 4355 korun a cenné papíry rakouské Erste Bank se zhodnotily o 2,11 procenta na 909 korun. Celý evropský bankovní sektor dnes dostal podporu ze strany analytiků investiční banky Goldman Sachs, dodal Kohout.

Se ziskem 1,10 procenta na 827 korun uzavřely akcie ČEZ. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že švýcarská investiční společnost UBS obnovila sledování společnosti ČEZ, analytici UBS nově vydali doporučení "kupovat" akcie ČEZ s cílovou cenou 1030 korun.

Nejvýrazněji rostly cenné papíry textilní společnosti Pegas Nonwovens, které stouply o 4,37 procenta na 454 korun.

Akcie mediální společnosti CME vyskočily o 3,19 procenta na 327 korun. Kohout poznamenal, že po čtvrteční zprávě o navýšení podílu americké investiční společnosti BlackRock v CETV dnes přišla zpráva o snižování podílu ze strany kyperské společnosti Testora. Ta v květnu 2005 převzala od investiční společnosti PPF (Cyprus) vlastněné Petrem Kellnerem, jenž je získal při prodeji TV Nova do rukou CET 21 v roce 2002.

Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den přesáhl 1,843 miliardy Kč, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je podle severu Patria Online 1,249 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK