Česká pozice:Klaus prodlouží Řežábkovi mandát v bankovní radě ČNB

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Pavel Řežábek zůstane členem bankovní rady ČNB na další šestileté období, avšak Robert Holman, kterému také 13. února končí šestiletý mandát, nikoli. Informuje o tom dnes server www.ceskapozice.cz. Prezident Václav Klaus na místo Holmana jmenuje nového člena bankovní rady ČNB v úterý 8.února, jeho jméno však hrad stále tají, dodává server.

"Nový člen bankovní rady ČNB není osobou, která by se dala nálepkovat jako ´Klausův oblíbenec´. Bude to prý všeobecně uznávaný a erudovaný ekonom, proto z tohoto hlediska půjde o překvapivou volbu," píše server.

V bankovních kruzích se spekuluje o tom, že do bankovní rady by letos mohl být jmenován ekonom Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. Server však tuto informaci popírá. Podle něj může Weigl dostat šanci až na konci roku 2012, kdy končí mandát Vladimírovi Tomšíkovi, který tuto funkci zastává od 1. prosince 2006.

Minulý rok Klaus jmenoval do bankovní rady hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka, což v českém finančním rybníku vyvolalo mírné pozdvižení, píše server. Janáček totiž patřil do skupiny lidí, kteří s Klausem velice úzce spolupracovali.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky rovněž zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Rada má podle zákona sedm členů, kteří jsou vybíráni na na šestileté funkční období. Nikdo nesmí zastávat funkci člena bankovní rady více než dvakrát. V současné době stojí v čele bankovní rady guvernér Miroslav Singer, členy jsou viceguvernéři Vladimír Tomšík a Mojmír Hampl a vrchní ředitelé Robert Holman, Pavel Řežábek, Kamil Janáček a Eva Zamrazilová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK