Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu stouply o 2,3 procenta

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v pátém letošním týdnu stouply, index PX přidal 2,27 procenta na 1254,7 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly akcie developerské firmy Orco, naopak nejvíce oslabovaly cenné papíry mediální společnosti CME. Vyplývá to z výsledků burzy. Ve čtvrtém týdnu index PX ubral 3,26 procenta.

"Z globálního pohledu se pozornost světových trhů upírala především k pokračujícím nepokojům v Egyptu. Z domácích zpráv bylo zajímavé hlasování České národní banky o úrokových sazbách. Bankovní rada sice ponechala podle očekávání sazby beze změny, nicméně hlasování bylo velmi těsné, což naznačuje, že se výrazně přiblížil okamžik zvyšování sazeb," uvedl analytik Atlantik FT Milan Lávička.

Nejvíce rostoucím titulem byla developerská společnost Orco, která za týden přidala 8,1 procenta na 190 korun. Stalo se tak poté, co společnost informovala o dokončení prodeje projektu Leipziger Platz v Berlíně. Dařilo se také akciím NWR; růstem o 4,3 procenta na 292 Kč odmazaly ztrátu z minulého týdne po nepřesvědčivé zprávě o objemech a cenách uhlí. V růstu nadále pokračovaly akcie Erste Bank, 4,5 procenta na 909 korun přidaly bez zásadních zpráv.

Nejvíce ztrátovým titulem byla mediální společnost CME, která přišla o 2,4 procenta a týden končila na úrovni 327 korun. V průběhu týdne se objevily zprávy o změnách v akcionářské struktuře společnosti. TV Nova, která je součástí skupiny CME, pak představila jarní programové schéma. Hlavní změnou má být nasazení turecké telenovely na pět večerů v týdnu v hlavním vysílacím čase. Zatím není jisté, jak tuto novinku, která se CME osvědčila na slovenském trhu, přijmou diváci v ČR, podotkl Lávička.

"V příštím týdnu by mohla pokračovat lehce pozitivní nálada. Poměrně bohatý týden z pohledu makrodat bude v ČR, kde bude zveřejněno velké množství měsíčních dat, ze kterých můžeme vybrat průmyslovou výrobu, maloobchodní tržby, nezaměstnanost či inflaci," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK