Dolar po údajích z USA zpevnil, euro kleslo na týdenní minimum

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. února (ČTK) - Kurz dolaru dnes po zprávě o výrazném poklesu míry nezaměstnanosti ve Spojených státech zpevňoval. Euro dál oslabovalo a vůči americké měně sestoupilo na týdenní minimum. Zpráva z amerického trhu práce povzbudila optimistické vyhlídky vývoje největší ekonomiky světa.

Euro k dolaru odpoledne kleslo o 0,6 procenta až na 1,3549 USD a propadlo se podpůrnou hranicí 1,3570 USD. Dolar k japonskému jenu posílil o 0,4 procenta na 81,93 JPY.

Míra nezaměstnanosti v USA klesla v lednu na devět procent, nejníže za téměř dva roky. Pracovních míst sice minulý měsíc přibylo mnohem méně, než se čekalo, ekonomové a trhy však údaje vesměs přivítali jako důkaz oživování trhu práce. Počet zaměstnaných se podle anket u domácností zvýšil o téměř 600.000.

Euro v úterý stouplo až na 1,3861 USD, nejvýše od počátku listopadu, od středy však kvůli krizi v Egyptě zisky ztrácelo. Ve čtvrtek jej výrazně podkopalo vyjádření prezidenta Evropské centrální banky Jean-Clauda Trichet, který řekl, že v delším výhledu výraznější riziko zvýšené inflace nehrozí. Naznačil tím, že zvýšení úroků v eurozóně, na které řada investorů sází, zatím není v dohledu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK