Czech Coal chce stavět vlastní elektrárnu, už požádal o kapacitu

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 4. února (ČTK) - Těžařská společnost Czech Coal plánuje postavit vlastní tepelnou elektrárnu. Požádala proto správce přenosové soustavy ČEPS o přidělení kapacity až do výkonu 1320 megawattů a nyní musí přijít se studií, jak ji připojit do sítě. ČTK to řekla mluvčí ČEPS Zuzana Dvořáková. Czech Coal se tím zřejmě snaží zvýšit tlak na ČEZ, od nějž chce koupit elektrárnu Počerady, kterou jinak hrozí odpojit od dodávek uhlí.

Czech Coal se sice v příštích letech bude muset vyrovnat s poklesem těžby uhlí z asi 14,4 na 10,5 milionu tun ročně, zhruba osm milionů tun ale dodává podle informací ČTK právě do Počerad a o platnost smlouvy po roce 2013 se obě strany už delší dobu přou. Pokud by Czech Coal uspěl, měl by nadbytek uhlí, i kdyby mu nevyšla současná snaha prolomit územní limity těžby. Czech Coal prý v minulosti jednal s ČEZ o výměně Počerad za důl Československé armády, pak ale jednání údajně zkrachovalo.

"Czech Coal skutečně v zákonné lhůtě podal žádost o připojení a my ho zase požádali o studii připojitelnosti," řekla Dvořáková. Podle ní má Czech Coal předložit studii během jara nebo léta. O konkrétní lokalitě se prý zatím nejedná, mluvčí ale připustila, že by elektrárna měla vyrůst v severozápadních Čechách.

Svůj zájem potvrdila i těžařská společnost. "I nadále zvažujeme projekt moderní tepelné elektrárny v severních Čechách, který bychom uskutečnili buď sami, anebo s partnerem. Součástí přípravy projektu je i jednání s ČEPS o podmínkách vyvedení," řekla ČTK mluvčí Czech Coal Gabriela Benešová, další podrobnosti ale odmítla sdělit.

Žádost byla podána na výkon elektrárny 1320 megawattů. Je to zhruba stejně, kolik by měly mít po uvažované rekonstrukci Počerady, které mají nyní pět bloků po 200 megawattech. O tom, že Czech Coal o připojení požádal, informoval jako první server Česká pozice, podle nějž by stavba elektrárny vyšla na asi 30 miliard korun.

Podle zákulisních informací Czech Coal zatím žádá spíš proto, aby zvýšil tlak na ČEZ, ne aby elektrárnu skutečně stavěl. "Je možné, že by skutečně měli dostatek uhlí navíc, ale stavba zcela nové elektrárny v regionu mi přijde jako velmi obtížná, hlavně z hlediska všech povolení. Stačí se podívat, jak velký problém je rekonstrukce stávajících elektráren," řekl ČTK pod podmínkou anonymity zdroj blízký energetickému průmyslu. I Dvořáková připustila, že Czech Coal získanou kapacitu vůbec využít nemusí. "Možné to skutečně je," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK