Maďarská vláda kritizuje MMF za špatný rozpočtový dohled

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 4. února (ČTK) - Maďarská vláda dnes kritizovala Mezinárodní měnový fond za přílišnou benevolentnost k předešlému vládnutí socialistů, jejichž rozpočet na loňský rok byl podle ní založen na nepravdivých údajích, aniž by na to fond upozornil. Odmítla také názor fondu, podle něhož se Maďarsku v roce 2010 nepodařilo splnit cíl snížit rozpočtový deficit na 3,8 procenta hrubého domácího produktu.

Budapešť reagovala na čtvrteční zprávu ekonomů MMF, kteří loňský schodek odhadli na čtyři procenta HDP. "V případě Maďarska by na straně fondu byla namístě určitá pokora, jestliže ve druhé polovině roku 2009 nepoukázali na to, že rozpočet na rok 2010 je založen na nepravdivých údajích," uvedlo maďarské ministerstvo hospodářství.

Loni v dubnu pravicová strana Fidesz sesadila socialisty, kteří během předešlých osmi let nejprve zemi těžce zadlužili, aby nakonec k nevoli obyvatel zavedli tvrdá úsporná opatření. Vláda Fidesz se po volbách rozešla s MMF a odmítl jeho požadavky na pokračování úspor, namísto toho zvýšil vládní příjmy zdaněním bank a dalších ekonomických sektorů. Vláda Viktora Orbána tehdy prohlásila, že od socialistů zdědila deficit mířící k sedmi procentům HDP.

"Nevšimli si (MMF) toho nebo se neodvážili zveřejnit fakta, z nichž plynulo, že vládní příjmy jsou nadhodnocené, zatímco výdaje naopak podhodnocené," uvedlo ministerstvo. Zástupce MMF v Budapešti agentura Reuters pro vyjádření nesehnala.

MMF spolu s Evropskou unií poskytl Maďarsku v roce 2008 na ochranu před dopady finanční krize úvěr 20 miliard eur (480 miliard Kč). Zatímco s MMF už Budapešť nejedná, EU zvyšuje na Maďarsko tlak, aby předložilo věrohodný dlouhodobý plán reformy veřejných financí. Evropská komisi pro ekonomiku a měnu Olli Rehn v polovině ledna zaslal varovný dopis, v němž říká, že Maďarsko by mohlo mít v Bruselu problémy, pokud chystaná fiskální opatření nebudou Evropské komisi vyhovovat.

Vláda plánuje předložit tříletý program fiskální adaptace, který by měl zajistit nízký rozpočtový deficit i po roce 2012 kdy vyprší platnost zvláštních daně na podniky a banky. Plán by měl být hotov do konce tohoto měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK