V březnu bude mimořádný summit eurozóny, možná se zúčastní i ČR

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. února (zpravodaj ČTK) - V březnu se uskuteční mimořádný summitu eurozóny, dohodli se evropští lídři na summitu v Bruselu. Řešit se na něm budou opatření k předcházení opakování současných dluhových krizí v potížích a nový francouzsko-německý plán na posílení konkurenceschopnosti.

Podle českého premiéra Petra Nečase zatím není datum konání tohoto summitu upřesněno. Zřejmě se uskuteční někdy mezi 9. březnem a už dopředu plánovaným jarním summitem EU, který bude 24. až 25. března.

Nečas dodal, že podobné setkání je něčím výjimečným. Podotkl také, že je možné, že se budou moci kromě lídrů 17 unijních zemí platících eurem zúčastnit i zástupci dalších unijních států.

"Já předpokládám, že pokud to bude otevřeno těm, kteří budou chtít slyšet informace o dalším vývoji eurozóny, tak že by se Česká republika měla zúčastnit," podotkl s tím, že o všem ale musí rozhodnout vláda.

"To by vůbec neznamenalo, že se k podobnému projektu připojíme nebo hodláme připojit," podotkl směrem k paktu konkurenceschopnosti, který se tam bude řešit a který dnes v Bruselu představovaly Německo s Francií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK