Na trhu práce je mírné oživení, firmy zůstávají obezřetné

06.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - V lednu nastalo na trhu práce mírné oživení. To ovšem nebylo způsobeno ani tak výraznou poptávkou ze strany zaměstnavatelů, kteří zůstávají nadále obezřetní, ale spíše zájmem lidí o změnu v práci. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálními agenturami a pracovními portály. Ty zaznamenaly jen lehké zvýšení nástupních platů. K jejich poklesu došlo především v roce 2009, pak se situace stabilizovala.

Portály Jobs.cz a Prace.cz od počátku roku registrují obnovení poptávky po zaměstnancích, kontinuálně na nich rostl počet inzerovaných pracovních míst. "Oživení přichází vedle hlavních pracovních úvazků i u nabídek práce na zkrácený úvazek a u pozic vhodných pro absolventy, tedy oblasti, jejíž situace na trhu práce nebyla v měsících hospodářského úpadku příliš pozitivní,“ řekl ČTK analytik provozovatele portálů společnosti LMC Ondřej Mysliveček. Nabídka inzerovaných pozic na hlavní pracovní úvazek meziročně rostla o 24 procent, u zkrácených úvazků o 22 procent, u brigád o 24 procent a u absolventských pozic o 38 procent.

V některých oborech, především v průmyslu, došlo meziročně k oživení a nárůstu pracovních míst, míní ředitelka personální agentury Manpower Jaroslava Rezlerová. Většina firem je ale podle ní nadále opatrná s nabíráním nových pracovníků. Lidé se prý už nebojí tolik měnit práci a opustit stávajícího zaměstnavatele. To se projevuje nárůstem pracovních pozic na internetových pracovních portálech a v nabídkách personálních agentur. "Neznamená to ale, že v ekonomice vznikají nová pracovní místa. Jen se zrychlil pohyb," podotkla.

Zásadní rozdíl při meziročním srovnání situace na trhu práce v rámci oborů, na které se personální agentura Robert Half v ČR specializuje, je jediný, a to u pozic v informačních technologiích. Ředitel Robert Half pro ČR Aleš Křížek uvedl, že zatímco v lednu 2010 pracovní trh v IT procházel hlubokou krizí, o rok později se nachází v období raketového růstu. Počet nově otevřených pozic oproti lednu 2010 enormně narostl. Spolu s tím úzce souvisí i nabídka finančního ohodnocení, která se u zkušených IT odborníků dostává zpátky na úroveň před rokem 2009, dodal.

Na portálu Spravnykrok.cz stoupl počet nabídek volných pracovních míst o devět procent, růst nových uchazečů o zaměstnání činil 2,5násobek proti stejnému období loni. Návštěvnost vzrostla proti loňskému lednu o 11 procent. Markéta Švedová ze společnosti Recruit CZ upozornila na to, že leden bývá na nábor zaměstnanců již tradičně nejslabším měsícem a nebylo tomu jinak ani letos. Firmy podle ní většinou dokončují své uzávěrky, plánují nový rok a neřeší zásadní změny v náboru lidí.

Zaměstnavatelé prý při obsazování volných pozic nabízejí nižší nástupní mzdu tak, aby snížili své mzdové náklady. Již dva roky pokračuje trend ve snižování nákladů včetně mezd, podotkla Švedová. Na pracovním portálu Agentka.cz průměrný hrubý nabízený plat v lednu dosahoval hranice 21.091 Kč, tedy o 2,5 procenta více než loni touto dobou. Podle průzkumu, který uskutečnila LMC, se nástupní platy nebudou v letošním roce příliš lišit od úrovně minulého roku.

Na portálu Spravnykrok.cz představoval průměrný růst nabízených platů proti loňskému lednu v průměru 5,5 procenta. Nejvyšší nárůst je přitom v oboru realit (34 procent), dřevozpracujícího a papírenského průmyslu (30 procent) a práva (23 procent). Největší pokles nabízených platů zaznamenaly obory zákaznický servis (minus sedm procent), nákup (minus šest procent) a administrativa (minus pět procent), vyčíslil technický ředitel správcovské společnosti Et netera Pavel Pola.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK