Poslední klienti domácích CK se z Egypta dnes vrátí do ČR

06.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Poslední klienti domácích cestovních kanceláří pobývající v Egyptě se dnes vrátí do Česka. Asi 150 českých turistů přiletí do Prahy charterovým letem dnes večer. Další klienti tuzemských cestovek by již v zemi zmítané politickými nepokoji být neměli. Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura ČTK řekl, že tuzemské společnosti počítají s obnovením zájezdů do Egypta nejdříve v polovině února.

Na ruzyňském letišti dnes po 16:30 přistálo letadlo s klienty cestovní kanceláře Exim Tours, poslední charterový spoj má do Česka dorazit po 20:00.

Egyptští hoteliéři nejsou podle Okamury s tuzemskými cestovními kancelářemi solidární a chtějí po nich stornopoplatky za zrušení pobytů. Tuzemští touroperátoři proto potřebují znovu nastartovat pobyty českých turistů v Egyptě co nejdříve. Proto se dá očekávat, že ceny zájezdů budou zpočátku rekordně levné, podotkl mluvčí.

Ztráty domácích společností ze zrušených pobytů v Egyptě odhadl Okamura na 150 milionů Kč, z nichž 100 milionů tvoří ztráty leteckých společností a 50 milionů ztráty cestovních kanceláří. Ty se s těmi turisty, kterým se pobyty zkrátily, domluvily na alternativním řešení.

Největší podíl lidí, kterým cestovní kanceláře zrušily zájezdy do Egypta, si dovolenou přesouvá na pozdější termín. Podle Daniela Plovajka z kanceláře Fischer si termín posouvá až 70 procent klientů. Asi pětina si raději vybere zájezd do jiné země a pouhých 10 procent zákazníků požaduje vrácení peněz. Skutečnost, že jen nízké množství lidí zájezdy úplně ruší, potvrdil i Jan Koláčný z Exim Tours.

V Egyptě už více než týden pokračují protivládní demonstrace a většina zahraničních turistů zemi opouští. Nejdramatičtější situace je v hlavním městě Káhiře. Protesty trvají od 25. ledna. V letoviscích je však na rozdíl od velkých měst zatím poměrně klid.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK