Rumunsko uzavřelo novou úvěrovou dohodu s MMF

06.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 6. února (ČTK) - Rumunsko uzavřelo s Mezinárodním měnovým fondem a dalšími věřiteli novou dvouletou úvěrovou dohodu v hodnotě pěti miliard eur (120 miliard Kč). Oznámil to dnes rumunský prezident Traian Basescu. Dodal, že dohoda je preventivní, takže Rumunsko bude peníze čerpat pouze v případě, že je bude potřebovat.

Rumunsko se předloni dohodlo na záchranné úvěrové pomoci v celkové hodnotě 20 miliard eur s MMF, Evropskou unií a dalšími mezinárodními institucemi. Tato dohoda však v květnu skončí. Rumunsko zatím v jejím rámci obdrželo přes 17 miliard eur. Země musela kvůli této dohodě uskutečnit nepopulární úsporná opatření, například snížit mzdy ve veřejném sektoru a zvýšit daň z přidané hodnoty.

"(Nová) dohoda je na dva roky," uvedl Basescu. "Je nezbytné, abychom měli tyto prostředky k dispozici, kdykoli je budeme potřebovat," dodal. Nová dohoda podle agentury Reuters pomůže zachovat důvěru investorů v rumunskou ekonomiku. Předpokládá se, že rumunská ekonomika vykáže za loňský rok pokles o zhruba dvě procenta.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK