ČSÚ zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za loňský prosinec

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za loňský prosinec. V listopadu průmyslová výroba meziročně zrychlila růst na 15,9 procenta po říjnovém zvýšení o 6,9 procenta. Stavební produkce ve stálých cenách se meziročně zvýšila o 7,8 procenta, v říjnu byla vyšší o 0,1 procenta.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka listopadový růst překonal i ta nejoptimističtější očekávání. "Právě oživení našich klíčových obchodních partnerů v čele s Německem stojí za tím, že průmyslová výroba roste již čtyři měsíce v řadě dvouciferným tempem. A jak naznačují statistiky objednávek, tento trend by se mohl ještě nějaký ten měsíc udržet," uvedl. Za celý loňský rok by měla průmyslová výroba podle odhadů analytiků stoupnout zhruba o deset procent.

Ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora poukázal u stavebnictví na vliv nízké srovnávací základny. "Fakt, že rychlost jeho poklesu již zpomaluje, není dána ani tak tím, že by se situace lepšila, ale spíš tím, že již nemá kam dál klesat. Srovnávací základna z loňského roku je tak nízká, že opticky to vypadá na zmírnění poklesu," uvedl analytik.

vrk vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK