Ford zvýší ve čtvrtletí v USA výrobu o 13 procent

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 7. února (ČTK) - Americká automobilka Ford Motor zvýší v prvním čtvrtletí ve svých továrnách ve Spojených státech výrobu o 13 procent. Důvodem je vysoká poptávka po osobních a nákladních vozech značek Ford a Lincoln. S dalším růstem poptávky firma počítá i po zbývající část roku.

V lednu prodej aut Fordu individuálním zájemcům stoupl o 27 procent, mimo jiné díky vysoké poptávce po modelech jako Explorer. Celkový prodej, který zahrnuje i prodej velkým zákazníkům, jako půjčovnám, se minulý měsíc zvýšil o devět procent. Loni prodej Fordu v USA vzrostl o 19,5 procenta na 1,93 milionu vozů.

Ředitel prodeje Ken Czubay uvedl, že v mnoha továrnách se již nyní pracuje přesčas a Ford zvažuje, že v některých svých továrnách rozšíří výrobu o třetí směnu. Mohla by tak vzniknout i nová pracovní místa. Společnost již dříve uvedla, že v příštích dvou letech chce přijmout více než 7000 zaměstnanců, včetně techniků a dělníků.

Ford rovněž přislíbil v příštích třech letech představit šest nových nebo modernizovaných modelů značky Lincoln a oživit prodej značky. Naopak automobilka postupně přestala vyrábět modely značky Mercury. Loni prodej značky Lincoln v USA stoupl o 3,6 procenta a v lednu se naopak snížil o 21 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK