Japonské akcie zpevnily, mírně se zotavilo také euro

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. února (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem a jejich hlavní index se ocitl nejvýše za posledních devět měsíců. K růstu trhu přispěla relativně příznivá statistika ze Spojených států, slabší kurz japonské měny k dolaru a také lepší výsledky hospodaření několika velkých japonských firem.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 48,52 bodu a den uzavřel vyšší o 0,46 procenta na hodnotě 10.592,04 bodu. V průběhu dne vystoupil až nad 10.644 bodů, což byla jeho nejvyšší hodnota od 6. května loňského roku. Širší index Topix přidal 0,5 procenta na 940,43 bodu.

Akciový trh reagoval na páteční statistiku z amerického trhu práce, která ukázala, že ekonomika v lednu vytvořila mimo zemědělský sektor asi 36.000 pracovních příležitostí. To je mnohem méně, než čekali analytici, kteří počítali s růstem asi o 145.000. Experti tvrdí, že jde o přechodné zhoršení v důsledku nepříznivého počasí.

Na devizových trzích se mírně zotavilo euro, které po velmi silném růstu vůči dolaru v závěru minulého týdne zamířilo dolů. Jednotnou evropskou měnu v Asii podpořil zájem investorů v zemích, kde se investoři po oslavách příchodu nového lunárního roku už vrátili do práce. Některé země oslavují déle a trh je tam stále uzavřen.

Ve výraznějším zpevnění euru bránily rostoucí výnosy amerických dluhopisů, které podkopávají výnosovou výhodu eura. Řada obchodníků má ale stále otevřené eurové pozice, což znamená, že euro ještě může oslabit. Měna začala klesat ve čtvrtek, kdy šéf Evropské centrální banky naznačil, že s inflací nemá větší problém. Tím klesá i pravděpodobnost, že ECB začne v dohledné době uvažovat o zvýšení úrokových sazeb.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,3617 USD. Během pátečního obchodování v New Yorku se přechodně propadlo až na 1,3543 USD, což byla jeho nejnižší hodnota za poslední dva týdny. Část analytiků se domnívá, že euro může při současné vlně poklesu do konce měsíce spadnout až k úrovni 1,32 USD.

Dolar k japonskému jenu zůstal bez větších změn na 82,20 JPY. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, odepsal 0,2 procenta na 77,878 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK