ČSÚ: Míra nezaměstnanosti loni ve 4. čtvrtletí klesla na 7 pct

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v tuzemsku v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla meziročně o 0,4 procentního bodu na sedm procent. Počet nezaměstnaných se snížil na 363.700, bylo to proti stejnému období roku 2009 o 22.000 lidí méně. Informoval o tom dnes Český statistický úřad, podle kterého se na pracovním trhu zhoršilo postavení mladých lidí.

Proti třetímu loňskému čtvrtletí se průměrný počet nezaměstnaných očištěný od sezonních vlivů snížil o 12.500 lidí. I přes celkový pokles nezaměstnanosti stále zůstával vysoký počet nezaměstnaných ve věku 20 až 29 let, uvedl ČSÚ. Meziroční pokles nezaměstnanosti se projevil hlavně mezi muži. Naopak počet lidí, kteří byli nezaměstnaní jeden rok a déle, se nadále zvyšoval.

Český statistický úřad vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). To se promítlo do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti a míry registrované nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí. Tendence vývoje obou měr byly přesto podobné, míra registrované nezaměstnanosti MPSV byla ve čtvrtém čtvrtletí 8,7 procenta.

ktp dvd

----

ČSÚ: Míra nezaměstnanosti ve 3. čtvrtletí klesla na 7,2 procenta

Praha 8. listopadu (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí byla 7,2 procenta, meziročně se tak snížila o 0,2 procentního bodu. V porovnání s druhým čtvrtletím ale zůstala na stejné úrovni. Počet nezaměstnaných dosáhl 374.700, což je proti stejnému loňskému období o 12.400 lidí méně. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle něj stagnace počtu nezaměstnaných i v době, kdy na pracovní trh přicházejí absolventi škol, ukazuje na postupné zlepšování situace na trhu práce.

Předběžné výsledky za 3. čtvrtletí potvrzují podstatné zpomalení meziročního poklesu zaměstnanosti. Průměrný počet zaměstnaných očištěný od sezónních vlivů se zvýšil proti předchozímu čtvrtletí o 17.100.

Český statistický úřad vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). To se promítlo do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti a míry registrované nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí. Tendence vývoje obou měr byly přesto podobné, míra registrované nezaměstnanosti MPSV dosáhla ve 3. čtvrtletí 8,6 procenta.

ktp vju

ČSÚ: Míra nezaměstnanosti klesla ve 3. čtvrtletí na 7,2 procenta

Doplnili jsme další informace ČSÚ od 2. odstavce.

--------------------

Praha 8. listopadu (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 0,2 procentního bodu na 7,2 procenta, v porovnání s druhým čtvrtletí ale zůstala na stejné úrovni. Počet nezaměstnaných klesl na 374.700, meziročně o 12.400 lidí méně. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle něj stagnace počtu nezaměstnaných i v době, kdy na pracovní trh přicházejí absolventi škol, ukazuje na postupné zlepšování situace na trhu práce.

Proti druhému čtvrtletí se průměrný počet nezaměstnaných očištěný od sezonních vlivů snížil o 10.600. Nadpoloviční většinu mezi nezaměstnanými v třetím čtvrtletí tvořily ženy, kterých bylo bez práce 194.800. Meziroční pokles nezaměstnanosti se projevil hlavně u mužů, snížil se o 20.600.

Podle ČSÚ se stále zvyšoval počet těch, kteří jsou nezaměstnaní rok a déle. Meziročně jich přibylo 52.300 na 160.800. Jejich podíl 42,9 procenta se tak začal znovu blížit polovině všech nezaměstnaných. V prvním letošním čtvrtletí to bylo jen 35,7 procenta.

Nízkou míru nezaměstnanosti mají trvale vysokoškoláci (2,9 procenta) a středoškoláci s maturitou (5,5 procenta). Naopak vysoká míra nezaměstnanosti trvá ve skupině občanů se základním vzděláním (23,6 procenta) a mírně nadprůměrná je u lidí se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (osm procent).

Předběžné výsledky za 3. čtvrtletí podle ČSÚ potvrzují podstatné zpomalení meziročního poklesu zaměstnanosti. Průměrný počet zaměstnaných očištěný od sezonních vlivů se zvýšil proti předchozímu čtvrtletí o 17.100, to je o 0,3 procenta. Počet lidí s jediným nebo hlavním zaměstnáním meziročně klesl o 10.100 na 4,9 milionu; ve druhém čtvrtletí pokles činil 60.300 lidí a v prvním čtvrtletí dokonce 117.600. Převážná část lidí byla zaměstnána na plný úvazek, podíl částečných úvazků byl v civilním sektoru 5,8 procenta.

Míra zaměstnanosti lidí s jediným nebo hlavním zaměstnáním ve skupině 15- 64letých dosáhla 65,4 procenta. Meziročně tak vzrostla o 0,2 procentního bodu, přičemž v letošním 1. čtvrtletí činil meziroční pokles 1,4 procentního bodu. Na růstu se podepsal pokles celkového počtu obyvatel v uvedeném věku.

Míra zaměstnanosti mužů se zvýšila o 0,6 procentního bodu na 74,3 procenta, naopak u žen se snížila o 0,1 procentního bodu na 56,4 procenta.

Loňský rok a začátek letošního lze charakterizovat vysokým propadem zaměstnanosti v sekundárním sektoru částečně kompenzovaným zvyšováním počtu pracujících v terciárním sektoru. Oživení ekonomiky ve 2. a zejména 3. čtvrtletí se projevilo v tom, že se podstatně zmírnil úbytek pracujících ve výrobním sektoru. Zatímco v 1. čtvrtletí činil meziroční pokles počtu pracujících v sekundárním sektoru 116.600, ve 2. čtvrtletí byl 79.800 a ve 3. čtvrtletí 12.400 lidí.

Počet zaměstnaných v terciárním sektoru meziročně vzrostl jen nepatrně, a to o 7900 lidí. Počet zaměstnaných v primárním sektoru se téměř nezměnil, ve 3. čtvrtletí jich bylo 153.800.

Český statistický úřad vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). To se promítlo do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti a míry registrované nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí. Tendence vývoje obou měr byly přesto podobné, míra registrované nezaměstnanosti MPSV dosáhla ve 3. čtvrtletí 8,6 procenta.

ktp jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK