Manažer Googlu pohřešovaný v Káhiře má být dnes propuštěn

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 7. února (ČTK) - Marketingový ředitel společnosti Google pro oblast Blízkého východu a severní Afriky Vaíl Ghaním, který je od 27. ledna pohřešován v Káhiře, byl zřejmě zadržen. Egyptský telekomunikační magnát Nagíb Saviris, který má kontakty na vládu, nicméně řekl, že manažer bude ještě dnes propuštěn. Informovala o tom agentura Reuters. Zatím není jasné, zda manažera zadržela policie, nebo někdo jiný.

Saviris řekl, že o víkendu hovořil s viceprezidentem Umarem Sulajmánem a během rozhovorů požádal, aby byl Ghaním propuštěn. Dostalo se mu prý ujištění, že se tak stane ještě dnes. Aby byl manažer propuštěn prý žádali i zástupci opozice. Saviris patří v Egyptě k vlivným podnikatelům a vlastní mimo jiné televizní kanál pro satelitní vysílání.

Podle mluvčí telekomunikační společnosti Orascom Telecom, kterou Saviris řídí, bylo s vládními úředníky dohodnuto, že Ghaním bude propuštěn dnes odpoledne, patrně v 16:00 tamního času (15:00 SEČ).

Google se začal po svém vrcholovém manažerovi shánět začátkem minulého týdne. Zatím není jasné, kdo přesně Ghaníma zadržuje, zda policie, některé jiné státní složky, anebo někdo úplně jiný.

Na síti Twitter se před více než týdnem objevily kritické informace na adresu egyptské vlády a pocházely od uživatele stejného jména, jako je zmíněný manažer Googlu. Ten vyjadřoval solidaritu lidem, kteří v ulicích Káhiry protestovali proti režimu prezidenta Husního Mubaraka. Ghaním se v ulicích Káhiry také sám protestů účastnil.

Internetové spojení v Egyptě bylo v době vrcholících nepokojů značně omezeno, Google ale speciálně pro Egypt připravil službu, která lidem umožnila vytočit telefonní číslo a zanechat hlasovou zprávu. Ta byla potom odeslána na Twitter, a kdo měl zájem, mohl si ji přes telefon poslechnout. Tímto způsobem se firma snažila obejít restrikce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK