Český průmysl loni meziročně vzrostl o 10,5 procenta

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 10,5 procenta po snížení o revidovaných 13,6 procenta v roce 2009. V prosinci 2010 byla průmyslová výroba meziročně vyšší o 12,7 procenta, meziměsíčně ale klesla. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle statistiků loni nejvíc přispěl automobilový průmysl a také kovovýroba a výroba strojů a zařízení.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostl loni tuzemský průmysl o rovných deset procent, ve srovnání s rokem 2009 měl loňský rok o dva pracovní dny víc.

"Tak jak kolaps zahraniční poptávky dostal českou ekonomiku v roce 2009 do recese, tak znamenalo oživení zahraniční poptávky v loňském roce významný růstový stimul i pro českou ekonomiku," komentoval statistická čísla Jan Vejmělek z investičního bankovnictví Komerční banky. "Právě oživení našich klíčových obchodních partnerů v čele s Německem stojí za tím, že průmyslová výroba roste již pět měsíců v řadě dvouciferným tempem. A jak naznačují statistiky objednávek, tento trend by se mohl ještě nějaký ten měsíc udržet," doplnil.

Průmyslová produkce se naopak za celý loňský rok snížila ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků o 3,9 procenta. Téměř o desetinu byla nižší také výroba nábytku a o 1,4 procenta klesl i potravinářský průmysl.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly loni meziročně vyšší o 10,1 procenta. "Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků v roce 2010 se meziročně zvýšily v běžných cenách o 17 procent," uvedl ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců (bez agenturních pracovníků) se loni ve velkých průmyslových firmách s 50 a více zaměstnanci meziročně snížil o 4,7 procenta. Nejvíce poklesl v odvětvích výroba nábytku o 17 procent a ve výrobě oděvů o 14,4 procenta.

Průměrná měsíční nominální mzda zaměstnanců v průmyslu v roce 2010 meziročně vzrostla o 4,3 procenta na 24.928 Kč.

Nové zakázky ve vybraných odvětvích v roce 2010 meziročně vzrostly o 14,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí ve vybraných odvětvích loni meziročně vzrostly o 15 procent.

V samotném posledním měsíci roku byla průmyslová produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vyšší také o rovných deset procent. Prosinec 2010 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den víc. Meziměsíčně byla v prosinci 2010 průmyslová produkce po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,9 procenta.

"Průmysl (v prosinci) táhla (jako tradičně) automobilová výroba, výpadky zaznamenala výroba nekovových minerálních výrobků, farmaceutický průmysl a potravinářství. Z hlediska zakázkové náplně průmyslu však situace nadále vypadá optimisticky, neboť hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 11,5 procenta," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK