Přísnější pravidla přinutí rakouskou Raiffeisen zvýšit kapitál

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 7. února (ČTK) - Rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI), který podniká i v České republice a dalších zemích střední Evropy, bude muset kvůli svým expanzivním plánům do budoucna zvýšit základní jmění. Deníku Wirtschaftsblatt to řekl člen vedení banky Christian Konrad. O zvýšení základního jmění banka uvažuje v souvislosti se zaváděním přísnějších pravidel kapitálové přiměřenosti.

"V kontextu našich růstových plánů a pravidlům Basilej III určitě dojde i na zvýšení kapitálu," řekl bez bližších podrobností Konrad. Raiffeisen je v regionu střední a východní Evropy druhou největší bankou, prvenství patří italské UniCredit. Konrad řekl, že rychle rostoucí ekonomiky Evropy zůstávají pro banku prioritou.

Raiffeisen obdržela za finanční krize od státu pomoc v objemu 1,75 miliardy eur (asi 42 miliard Kč). Podle Konrada, který je mimo jiné členem dozorčí rady mateřské Raiffeisen Zentralbank (RZB), banka zmíněnou částku splatí v dohodnutém termínu.

"Máme uzavřenou smlouvu, kde je stanovena pětiletá splatnost. Toho se budeme držet," řekl. "Pokud jde o spekulace o předčasném splacení, velkou pozornost tomu nepřikládám. Zvlášť s ohledem na stav veřejných financí," dodal.

Raiffeisen minulý týden oznámila záměr koupit od řeckého finančního ústavu EFG Eurobank Ergasias asi 70 procent akcií v polské bance Polbank. Cena podílu byla stanovena na 490 milionů eur (asi 11,8 miliardy Kč). Mluvčí české Raiffeisenbank Tomáš Kofroň dnes ČTK sdělil, že banka již podíl koupila.

Ve druhé fázi dohodnuté transakce RBI a EFG převedou své podíly v Polbank na banku Raiffeisen Bank Polska. Celá transakce má být uzavřena na přelomu letošního a příštího roku. V souvislosti s touto transakcí Raiffeisen kapitál zvyšovat nemusí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK