Yoplait posoudí nabídky na převzetí poloviny firmy

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. února (ČTK) - Vedení francouzské společnosti Yoplait se na konci tohoto týdne sejde, aby posoudilo nabídky na převzetí poloviny firmy. Tu vlastní společnost soukromého kapitálu PAI Partners, která už má podle agentury Reuters devět zájemců. Na prodej je celých 50 procent akcií, které PAI vlastní, užší seznam zájemců chce Yoplait sestavit ještě do konce února.

"Správní rada Yoplait se sejde 11. února, aby projednala nabídky. Užší seznam několika kandidátů bude bude hotov do konce února," řekl agentuře Reuters informovaný zdroj. Společnost PAI jakožto majitel poloviny Yoplait v září kontaktovala banky, aby pro její podíl našly kupce.

Yoplait je druhým největším výrobcem jogurtů na světě, hned za jinou francouzskou společností Danone. Na rozdíl od Danone, která je veřejně obchodovanou společností a má akcie na burze, je společnost Yoplait ryze v soukromých rukou. Její akcie tedy na burzách nelze koupit. Druhou polovinu akcií Yoplait drží zemědělské družstvo Sodiaal.

Francouzský týdeník Journal du Dimanche v neděli napsal, že PAI Partners už obdržela devět nabídek. Mezi zájemci je prý americká společnost General Mills a švýcarská Nestlé. K dalším zájemcům prý patří mexická společnost Grupo Lala, čínský konglomerát Bright Food Group, francouzský výrobce sýrů Bel a mlékárenská společnost Lactalis, která je také z Francie.

Vedle firem z oboru mají o polovinu Yoplaitu zájem také společnosti soukromého kapitálu, například Axa Private Equity, Bain Capital anebo Lion Capital. Vedení PAI Partners informace zdrojů zatím nekomentovalo.

Journal du Dimanche napsal, že vývoj situace pozorně sleduje francouzská společnost Fonds stratégique d'investissement, která patří mezi takzvané suverénní fondy. Z hlediska fondu jde údajně o citlivou záležitost a nelze ani vyloučit, že by fond spojil síly s některou francouzskou společností a podíl v Yoplait by se snažil převzít spolu s ní.

O výrobce jogurtů Yoplait už dříve projevil zájem Lactalis, družstvo Sodiaal však nabídku odmítlo. Zájem o prodej svého podílu prý družstevníci nemají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK