Sazka přijme pomoc od společnosti Penta a E-Investu

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Loterijní společnost Sazka přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Novinářům to dnes řekl předseda ČSTV Pavel Kořan.

Cílem je podle Kořana odvrátit hrozbu vyhlášení úpadku a zabezpečit krytí všech právoplatných závazků Sazky. Společnosti mají Sazce poskytnout prostředky k plné finanční stabilizaci, doplnil Kořan.

Sazka čelí problémům především kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech. Od 17. ledna s ní soud vede insolvenční řízení na návrh podnikatele Radovana Vítka. Ten skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.

Sazka před týdnem zveřejnila v insolvenčním rejstříku, že její majetek činí 14,16 miliardy Kč, z toho pohledávky představují 10,5 miliardy korun. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun.

Český olympijský výbor v pátek spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR podal návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Akcionáři žádají změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení loterijní společnosti a odvolání generálního ředitele Aleše Hušáka ze všech funkcí.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Největším je s téměř 68 procenty Český svaz tělesné výchovy, ČOV vlastní dvě procenta.

fd vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK