Ekonomická data podle ČSÚ ukazují na mírné a nevyrovnané oživení

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Dnešní údaje Českého statistického úřadu z průmyslu, stavebnictví, zahraničního obchodu a maloobchodních tržeb ukazují, že loňský rok byl rokem mírného vzestupu ze dna ekonomické recese dosaženého ve druhém čtvrtletí 2009. Oživení je ale nevyrovnané a nepříliš přesvědčivé. Na tiskové konferenci ČSÚ to dnes uvedl ředitel sekce produkčních statistik Josef Vlášek.

Loni podle statistiků výrazně stoupl průmysl a oživil i zahraniční obchod. Růst průmyslu o 10,5 procenta přitom následoval po více než desetiprocentním poklesu v roce 2009. Úroveň průmyslové výroby se tak podle statistiků nacházela na konci roku 2010 na úrovni druhého pololetí 2008. "Meziroční vývoj v průmyslu byl přitom dosažen bez zvýšení počtu pracovníků v průmyslu," upozornil Vlášek.

Stavební produkce se díky loňskému poklesu o téměř osm procent dostala na úroveň let 2005 a 2006. Letos přitom bude oživení stavebnictví záležet podle ředitele odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energeticky ČSÚ Radka Matějky záviset na tom, jak se podaří oživit soukromou poptávku po bytových domech a zda se podaří rozjet některé dopravní stavby ve formě spolupráce veřejného a soukromého sektoru (PPP).

Stejně jako stavebnictví loni chyběla rozsáhlejší poptávka podniků i domácností také obchodníkům a poskytovatelům služeb. Maloobchodní tržby tak loni rostly jen o jedno procento, jsou tak na úrovni přelomu let 2008 a 2009.

Vlášek zároveň upozornil, že nevyrovnané a zatím nepříliš přesvědčivé oživení je mimo jiné dáno novými okolnostmi. Mezi ně patří například obtížně předvídatelný vývoj v Asii, pokračující formování trhu ve stále se rozšiřující EU nebo pokračující vzestup globalizačních trendů. Navíc dosavadní oživení nepřineslo podle Vláška ani obnovení zaměstnanosti.

Na tuzemském pracovním trhu přitom podle ředitele odboru statistiky práce Dalibora Holého roste počet dlouhodobě nezaměstnaných mladých lidí. "Údaje ukazují, že se nenabírá ani nepropouští. To doléhá především na mladé do 30 let," uvedl. Od roku 2008 se přitom podíl dlouhodobě nezaměstnaných mladých podle něj zdvojnásobil. "Je to velmi negativní věc, právě u mladých, které je třeba naučit základním pracovním návykům," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK