Průmyslové zakázky v Německu klesly, trend růstu je ale zachován

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. února (ČTK) - Objem průmyslových zakázek v Německu v prosinci klesl o 3,4 procenta, což je větší propad, než se čekalo. V listopadu naopak zakázky o 5,2 procenta vzrostly, oznámilo dnes tamní ministerstvo hospodářství. V prosincovém poklesu se odráží především slabá poptávka po kapitálovém zboží, růstový trend ale zůstal zachován.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že objem průmyslových zakázek klesne pouze o 1,5 procenta. Citelný pokles poptávky po základních prostředcích byl patrný v zemích mimo eurozónu.

Poptávka po průmyslových zakázkách od domácích subjektů se po sezonním přepočtu a dalších úpravách snížila o 2,4 procenta, poptávka ze zahraničí klesla o 4,2 procenta. Zakázky ze zemí eurozóny se o 3,7 procenta zvýšily, naopak objem zakázek ze zemí mimo eurozónu o 8,9 procenta klesl.

Německo má největší ekonomiku v eurozóně i v celé Evropě. Značná část českých firem je závislá právě na stavu německé ekonomiky, která si proti jiným zemím eurozóny v současné době vede velmi dobře.

Přestože se objem průmyslových zakázek během prosince snížil, meziročně byly zakázky vyšší o 22,3 procenta. Trend růstu tak zůstal zachován. Na konci roku 2009 byla německá ekonomika v důsledku globální krize ještě v hluboké recesi. Ta byla nejvýraznější od konce druhé světové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK