Zisk výrobce hraček Hasbro ve čtvrtletí klesl o 15,5 procenta

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. února (ČTK) - Americkému výrobci hraček Hasbro Inc. klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 15,5 procenta na 140 milionů USD (2,5 miliardy Kč). Důvodem byla slabá poptávka po akčních figurkách, hrách a skládačkách puzzle koncem roku. Hasbro je druhým největším výrobcem hraček v USA.

Zisk na akcii činil 99 centů a překonal tak odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk jen 92 centů na akcii. Tržby výrobce stolní hry Monopoly či dětských střelných zbraní Nerf se snížily o 7,2 procenta na 1,28 miliardy USD. Čtvrté čtvrtletí je pro výrobce hraček obvykle nejsilnějším čtvrtletím roku díky předvánoční sezoně. Na celkových tržbách se může podílet až třetinou.

Hasbro již v lednu varovalo, že jeho tržby ve čtvrtém čtvrtletí nečekaně klesly. Důvodem byl pokles poptávky ve Spojených státech ke konci čtvrtletí, napsaly agentury AP a Reuters.

Konkurenční společnost Mattel minulý týden uvedla, že její zisk ve čtvrtém čtvrtletí kvůli vyšším nákladům mírně klesl o 0,9 procenta na 325,2 milionu USD, překonal však odhady analytiků. Tržby se zvýšily o devět procent na 2,12 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK