Egyptská libra silně klesá, země prodává pokladniční poukázky

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 7. února (ČTK) - Kurz egyptské libry (EGP) se dnes vůči dolaru propadl na šestileté minimum, i když se státní banky snaží propad kurzu měny brzdit zvýšeným prodejem dolarů. Kurz libry spadl až na 5,95 EGP, zatímco v neděli byl na 5,93 EGP/USD. Kvůli nepokojům byly egyptské banky zhruba týden zavřené, po nucené pauze otevřely až v neděli, kdy začíná v Egyptě nový pracovní týden.

Káhira ale čelí ještě další zkoušce. Začala totiž nabízet krátkodobé pokladniční poukázky v objemu asi 15 miliard egyptských liber (zhruba 45 miliard Kč) a podle výsledku aukce bude možné říci, jak moc nepokoje poškodily pověst Egypta v očích investorů. Minulý týden byla Káhira nucena tyto aukce zrušit.

Makléř jedné z bank v Káhiře agentuře Reuters řekl, že ze zahraničních investorů se zatím nikdo neozval. Očekává však, že místní banky budou mít dost peněz, aby nabízené papíry koupily. "Banky jsou dobře kapitalizované. Zatím to tak špatně nevypadá," řekl.

Egyptská centrální banka uvedla, že v aukci nabídne pokladniční poukázky v objemu osmi miliard liber se splatností 91 dnů, dále poukázky za pět miliard se splatností 182 dnů, a také papíry za dvě miliardy liber splatné za 273 dnů. Analytici očekávají, že banka bude muset zaplatit mnohem vyšší úrok, než platila před začátkem nepokojů.

"Je to velmi objemná aukce, protože teď potřebují hodně peněz. Očekávám, že výnos dosáhne 12 až 13 procent, zatímco dříve činil 9,5 procenta u papírů splatných za 91 dnů a 10,5 až 10,6 procenta u papírů, které měly delší splatnost," řekl zmíněný makléř. Někteří obchodníci ale čekají lepší výsledek, a tedy i nižší úrok.

Akciová burza v Káhiře je od začátku nepokojů uzavřena. Několikrát už se sice předpokládalo, že bude opět zprovozněna, z plánů ale vždy sešlo. Dnes burza uvedla, že zavřena bude minimálně ještě v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK