PwC: Letošek pro evropský realitní trh bodem obratu nebude

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Letošní rok se pro evropský realitní trh pravděpodobně bodem obratu k lepšímu ještě nestane. Ve střední Evropě je favoritem realitních odborníků Polsko. I v Česku se však podmínky pro developery začínají lepšit. Vyplývá to ze dnes zveřejněného průzkumu společností PricewaterhouseCoopers a Urban Land Institut.

Realitní investoři mají podle průzkumu obavy, zda budou banky ochotné půjčovat na nemovitosti v době, kdy se zpřísňuje regulace finančních trhů. Vrásky na čele jim dělá také případné zdražování úvěrů.

"Tradiční zdroje úvěrování pro refinancování volných nemovitostí či rekonstrukcí k dispozici nebudou, avšak očekáváme nové zdroje úvěrů ve formě státních investičních fondů a od pojišťoven," uvedl k výhledům na letošní rok partner a vedoucí realitní skupiny PwC ve střední a východní Evropě Glen Lonie. Peníze do evropských nemovitostí podle něj půjdou například od asijských investorů, jako jsou pojišťovny a fondy soukromého kapitálu.

"I když rok 2011 pravděpodobně nebude rokem zvratu, jak jsme všichni v realitním sektoru doufali, pro český trh se zdá, že to bude rok, kdy kýžený obrat začne," soudí ředitel a vedoucí realitní skupiny PwC v České republice Richard Jones. Situace na realitním trhu bude ale podle něj provázaná s kondicí ekonomiky jako celku, zvláště automobilového průmyslu jako tahouna hospodářství.

Oslovení odborníci v průzkumu jako nejlákavější investiční příležitosti v Evropě zmiňovali kanceláře v centrech měst, nákupní maloobchodní prostory v centrech města a nákupní centra.

PwC a Urban Land Institut oslovili v průzkumu 600 realitních odborníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK