Průmysl podle analytiků letos stoupne o zhruba sedm procent

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Průmyslová výroby by měla v letošním roce stoupnout zhruba o sedm procent. Vyplývá to z reakcí analytiků na dnešní údaje ČSÚ o loňském více než desetiprocentním růstu průmyslu. Zároveň ale ekonomové upozorňují, že loňský růst přišel po více než 13procentním propadu v roce 2009 a průmysl se tak ještě nedostal na předkrizovou úroveň.

"Český průmysl loni rostl zejména díky nízké srovnávací základně předchozího roku a hospodářskému oživení u našich sousedů v Německu. Podle průzkumu PricewaterhouseCoopers mezi generálními řediteli významných firem by se německým podnikům mělo dařit i letos, což je dobrá zpráva pro jejich české dodavatele," uvedl Petr Smutný z PwC.

Průmysl si s největší pravděpodobností udrží vysokou dynamiku podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumerského i v průběhu prvních měsíců letošního roku. "To je slibná zpráva pro růst ekonomiky jako celku, neboť původní předpoklady zpomalení dynamiky hospodářství v prvním letošním čtvrtletí by se nemusely naplnit," uvedl.

I podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka by měl letos růst české průmyslové výroby pokračovat, i když zřejmě pomalejším tempem. "Rozpočtová restrikce v mnoha evropských zemích i tuzemsku a z ní plynoucí utlumení hospodářského oživení v České republice představuje společně s vyšší statistickou základnou hlavní faktor nižší růstové dynamiky v letošním roce," uvedl s tím, že letos očekává růst průmyslu kolem sedmi procent.

Pokračování rychlého růstu v úvodu letošního roku, jak naznačuje objem nových zakázek a další předstihové ukazatele, by ovšem měl podle hlavního ekonoma Patria Finance David Marka vyzdvihnout průmysl výše, než byl před finanční krizí. Marek pro letošní rok předpokládá zvýšení průmyslové výroby o sedm až osm procent.

"Očekávám příznivé zprávy ohledně českého průmyslu a exportů i v dalších měsících a dle mého názoru výkony v této části ekonomiky jsou na seznamu faktorů, jež by v konečném důsledku měly letos vést k silnějšímu růstu české ekonomiky," uvedl hlavní ekonom Generali PPF Asset Management Radomír Jáč. Ekonomika letos podle něj stoupne o dvě procenta.

"Bohužel velká část růstu je ovlivněna jen srovnávací základnou. A jedná se tak hlavně o optický růst," upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Efekt nízké srovnávací základny se navíc podle ní brzy vyčerpá. "Pro rok 2011 počítáme vzhledem k podmínkám za hranicemi, které jsou pro český průmysl klíčové, s růstem průmyslu jen kolem 7,5 procenta. První polovina roku 2011 by přitom měla být slabší než druhá polovina roku 2011," odhadla.

Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 10,5 procenta po snížení o revidovaných 13,6 procenta v roce 2009. V prosinci 2010 byla průmyslová výroba meziročně vyšší o 12,7 procenta, meziměsíčně ale klesla o necelé procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK