ArcelorMittal získal kanadského těžaře železné rudy Baffinland

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. února (ČTK) - Největší evropská a světová ocelářská skupina ArcelorMittal uspěla se svým kanadským partnerem Nunavut Iron se společnou nabídkou na koupi kanadské těžařské firmy Baffinland Iron Mines za 590 milionů kanadských dolarů (10,6 miliardy Kč). Arcelor si tím zajistí většinu v obřím naleziště železné rudy v kanadské Arktidě, které může řadu let zásobovat celou Evropu.

Arcelor dnes oznámil že společná nabídka s Nunavutem získala přes 90 procent akcií Baffinlandu a přes tři čtvrtiny akciových opčních listů, což představuje 89 procent akciového kapitálu firmy. Realizaci nabídky podmínily firmy tím, že získají nejméně dvě třetiny kapitálu.

Arcelor a Nunavut si byly v souboji o Baffinland nejprve protivníky. Minulý měsíc se však dohodly na společné nabídce, po jejímž uskutečnění by Arcelor získal v Baffinlandu 70 procent. Konečný termín přihlášení akcií do nabídky byl posunut ze 4. na 17. února, aby akcionáři dostali poslední šanci na prodej.

Souboj obou firem o Baffinland začal loni v září. Jde v něm o rozsáhlé ložisko Mary River v severovýchodní Kanadě, považované za jedno z největších dosud nevyužívaných nalezišť železné rudy na světě s odhadovaným objemem 365 milionů tun. Díky blízkosti k oceánu má naleziště výhodu snadného přístupu na evropský trh.

Arcelor získáním Baffinlandu může snížit svou závislost na australském koncernu BHP Billiton a brazilské společnosti Vale, dominantních světových vývozcích rudy. Přední dodavatelé této suroviny se loni rozhodli, že z dosavadních ročních cenových kontraktů přejdou na čtvrtletní, což odběratele vystavuje riziku náhlých cenových skoků. ArcelorMittal si nyní buduje rezervy, aby se chránil před prudkým růstem cen, které se nyní pohybují v blízkosti rekordních maxim.

Náklady na rozvoj projektu vysoce překročí cenu za Baffinland a odhadují se na čtyři miliardy kanadských dolarů. Vedle přípravy samotné těžby se předpokládá vybudování železnice, přístavu a speciálního tankeru pro přepravu arktickými vodami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK