Statistická čísla ukázala mírné a nevyrovnané oživení ekonomiky

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Loňský rok byl podle Českého statistického úřadu rokem mírného a nevyrovnaného vzestupu ze dna recese, kam česká ekonomika sestoupila ve druhém čtvrtletí 2009. Statistici tak komentovali dnes zveřejněná čísla, podle kterých loni výrazně stoupla průmyslová výroba a oživil zahraniční obchod, zatímco stavební výroba zrychlila meziroční pokles a maloobchodní tržby vzrostly meziročně jen mírně.

Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 10,5 procenta po snížení o revidovaných 13,6 procenta v roce 2009. K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle statistiků loni nejvíc přispěl automobilový průmysl a také kovovýroba a výroba strojů a zařízení. Úroveň průmyslové výroby se podle statistiků nacházela na konci roku 2010 na úrovni druhého pololetí 2008. "Meziroční vývoj v průmyslu byl přitom dosažen bez zvýšení počtu pracovníků v průmyslu," uvedl Ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ Josef Vlášek.

Průmyslu i celé české ekonomice loni významně pomohlo oživení zahraniční poptávky, uvedl Jan Vejmělek z investičního bankovnictví Komerční banky. "Právě oživení našich klíčových obchodních partnerů v čele s Německem stojí za tím, že průmyslová výroba roste již pět měsíců v řadě dvouciferným tempem. A jak naznačují statistiky objednávek, tento trend by se mohl ještě nějaký ten měsíc udržet," doplnil. V prosinci průmyslová výroba meziročně vzrostla o 12,7 procenta.

Stavební výroba v Česku v loňském roce zrychlila meziroční pokles na 7,8 procenta, předloni se snížila přibližně o procento. Počet zahájených bytů se loni propadl o 24,6 procenta. Stavebnictví tak loni spadlo na úroveň let 2005 a 2006. Letos bude oživení stavebnictví záležet podle ředitele odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energeticky ČSÚ Radka Matějky záviset na tom, jak se podaří oživit soukromou poptávku po bytových domech a zda se podaří rozjet některé dopravní stavby ve formě spolupráce veřejného a soukromého sektoru (PPP).

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš nicméně ČTK řekl, že výsledky stavebnictví za celý loňský rok jsou kvůli změně metodiky ČSÚ a výstavbě solárních elektráren zkresleny. Ve skutečnosti jsou o 1,5 procenta až dvě procenta horší, protože se do produkce započítala právě fotovoltaika.

"Jedinou útěchou stavařům může být, že na poklesu stavebnictví není z mezinárodního pohledu nic podivuhodného. Zarážející je spíš míra poklesu, ovšem i ta je vysvětlitelná tím, jak bylo stavebnictví před krizí přehřáté," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Tržby v tuzemském maloobchodě včetně motoristického odvětví loni meziročně vzrostly o jedno procento po poklesu o 4,3 procenta v roce 2009. Na celkový vývoj měly vliv především vyšší tržby v motoristickém segmentu. Loni v prosinci ale sezonně očištěné tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel klesly meziměsíčně o 2,1 procenta a meziročně o 1,3 procenta.

Ačkoli prosincovým tržbám pomohly předvánoční nákupy, tak útraty podle Michala Kozuba ze společnosti Home Credit poznamenalo několik negativních faktorů. "Zásadní byl výrazný nárůst nezaměstnanosti, který omezil poptávku v tradičně silném měsíci. Řada lidí zaměstnaných ve státní správě také neutrácela kvůli očekávanému snížení mezd od začátku roku 2011," uvedl. Letos někteří odborníci očekávají meziroční pokles maloobchodních tržeb, který například Helena Horská z Raiffeisenbank odhadla na pět procent.

Zahraniční obchod skončil v loňském roce přebytkem 124,5 miliardy korun, což byl meziročně o 25 miliard korun horší výsledek. Loňský výsledek zahraničního obchodu ovšem i tak podle analytika ČSOB Petra Dufka není rozhodně špatný. "Pro trhy je to dobrá zpráva. Ukazuje se stále, že se česká ekonomika dostala do růstové fáze, kterou podporuje zahraniční poptávka, tedy v konečném důsledku exportně orientovaný průmysl," uvedl Dufek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK