Letní pneumatiky pro osobní auta podražily až o pět procent

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Cena letních automobilových pneumatik vzrostla v kvůli zdražování kaučuku v průměru zhruba o tři až pět procent. Další růst o jednotky procent očekávají prodejci v příštích měsících. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK.

"Od 14. února jsme nuceni zvýšit ceny všech letních pneumatik o tři procenta. Vzhledem k tomu, že cena přírodního kaučuku vzrostla za posledních šest měsíců o více než 50 procent, nebude to zdražování v únoru a březnu poslední. Promítáme jen primární zdražení od výrobců," uvedl Petr Vohralík ze serveru Nejlevnějšípneu.cz.

Podle jednatele serveru Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera nemusí zdražení platit pro všechny výrobce, protože do hry vstupuje aktuálně silná koruna. "V průběhu nadcházející zimní sezóny očekáváme ze strany výrobců další zdražení letních pneu v řádu jednotek procent," dodal.

Ceny většiny prodejců na trhu dosud vycházely z loňských nákupních cen. Spolu s doplňováním skladů a nabíráním letních novinek se budou ceny zvyšovat podle zdražování výrobců.

Rostoucí ceny kaučuku se projevily již ve zdražení zimních pneumatik loni na podzim. Spolu se zvýšenou poptávkou vyvolanou povinným zavedením zimních pneu v Německu vedly k růstu koncových cen řádově o stokoruny.

Společnost CGS Tyres, divize pneumatik českého holdingu ČGS, zvýšila od začátku ledna ceny svých výrobků o 7,5 až deset procent. CGS Tyres vyrábí pneumatiky určené zejména pro zemědělství a průmysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK